Havuz suyunu test etmeden önce neden test edip dengelememiz gerektiğini bilmek önemlidir. Havuz sahiplerinin hayatlarının normal bir parçası haline gelen havuz testi hem sağlıksal hem estetiksel açıdan birçok önem taşımaktadır.
Yüzme havuzuna sahip olduğunuzda, sağlıksız su problemlerinden kaçınmak için havuz suyunuzu düzenli olarak test ettirmeniz önerilir. Havuz suyunuzu uygun şekilde test etmek ve dengelemek, yüzücülerinizi güvende tutar ve yatırımınızı korur. Uygun dezenfeksiyon ve genel su kalitesi için oldukça önem taşıyan havuz testi ayrıca havuz yüzeylerinizi ve ekipmanınızı korumaya yardımcı olur. Havuz suyunuzun test edilmesi ve dengelenmesi, haftada bir veya yoğun kullanım veya fırtına gibi olaylardan sonra gerektiği gibi yapılmalıdır. Test edeceğiniz ve ardından dengeleyeceğiniz ana bileşenler dezenfektan (klor veya brom), toplam alkalilik ve pH'dır.
Öte yandan, havuz da iyi bir kimyasal denge sağlamak; uygun olmayan su kimyası yüzünden havuz ve ekipmanın zarar görmesini engellemek adına da oldukça önemlidir. Havuzu yoğun bir şekilde kullanıyorsanız haftada en az bir kez test etmek oldukça önemlidir. Lakin havuz bakımında yeniyseniz, dalgalanmalara alışana kadar havuzu haftada 2-3 kez test etmeniz çok daha iyi olacaktır. Havuzunuzda kontrol edilecek ana kimyasallar pH, alkalinite, kalsiyum sertliği ve klordur (dezenfektan). Bazı durumlarda metalleri ve stabilizatörleri de test etmek isteyebilirsiniz.
Dezenfektan: Klor veya brom gibi dezenfektanlar suyu sterilize eder. Yüzücüleri çevre veya diğer yüzücüler tarafından suya getirilen kirliliklerden korumak için mikroorganizmalarla reaksiyona girerek; onları öldürürken aynı zamanda kirletici maddeleri oksitler. Havuz testi kapsamında ölçülmesi oldukça önemli olan klor suda ideal olarak 1 ila 3 ppm; brom ise ideal seviye olarak 2 ila 4 ppm arasında olmalıdır.
Toplam alkalinite: Havuz suyu dengesinin anahtarı olan toplam alkalinite pH'a bağlıdır ve her zaman pH'dan önce dengelenmelidir. Öte yandan suyun pH'daki değişikliklere direnme yeteneğinin ölçümüdür ve suyun tamponlama kapasitesi olarak da bilinir. Yüksek alkalinite, pH'ı değiştirmeyi zorlaştırır ve dolayısıyla suda kireçlenmeye ve bulanıklığa sebebiyet verir. Düşük alkalinite, pH'ta "pH sıçraması" olarak bilinen dramatik değişikliklere neden olurken aynı zamanda havuz yüzeyi ve ekipman korozyonuna yol açar. Test sırasında çıkan toplam alkalinite aralığının 100 ila 120 ppm arasında olması; kimyasal dengesi yerinde ve berrak bir havuz için oldukça önemlidir.
pH: Havuz testi sırasında pH ölçümü, suyunuzun bağıl asitliliğini görebilmek adına oldukça önemlidir. Yüksek pH seviyeleri, kireç oluşumunu ve bulanık suyu teşvik edebilen bir alkali havuzu göstergesi iken düşük pH seviyeleri; havuz yüzeyi ve ekipman korozyonunun yanı sıra cilt ve göz tahrişini artırabilecek bir asit havuzuna işaret eder. Öte yandan dengesiz bir pH değeri, kullanılan havuz suyu kimyasallarının etkinliğini de azaltabilir. Sağlıklı bir havuz için ideal pH aralığı 7,4 ila 7,6 değerleri arasında olmalıdır.
Kalsiyum sertliği: Kalsiyum sertliği, suyunuzdaki çözünmüş kalsiyum miktarını gösterir. Yüzme konforunu etkilemediği için genellikle gözden kaçar, havuz yüzeyleriniz ve ekipmanlarınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Yüksek kalsiyum sertliği, bulanık su, havuz yüzeylerinde kireçlenme ve filtre kumu kireçlendiğinde azalan filtre etkinliği ile karakterize edilirken düşük kalsiyum sertliği; betonda çukur oluşturabilecek, lekelenmeye ve astarları kırılgan hale getirebilecek agresif suyu gösterir. Havuz testi sırasında çıkması gereken ideal kalsiyum sertliği aralığının beton bir havuz için 225 ila 275 ppm; vinil bir havuz içinse 150 ila 275 ppm arasında olması oldukça önemlidir.
Özellikle doğru kimyasallara sahip değilseniz, yüzme havuzunuzu temiz ve temiz tutmak zor bir iş olabilir. Havuz ve Arıtma da ise ihtiyacınız ne olursa olsun hepsine cevap verebilecek genişlikte; bütün havuz türleri için birçok çeşitte havuz kimyasalı ve havuz testi kitlerinin yanı sıra, havuz dezenfeksiyon sistemleri ve havuz ekipmanları gibi bütün ihtiyaçlarınızı bulabilirsiniz.