Sıvı Klor Nedir?
Bilindiği üzere klor, havuzların temizliği için kullanılan ana kimyasaldır. Klor, katı granül formda (kalsiyum hipoklorit) veya sıvı ( sodyum hipoklorit ) olarak karşımıza çıkar. Sıvı klor kendine has kokusu olan saydam, hafif sarımsı bir kimyasaldır. Sadece havuzların temizliğinde değil, su arıtma sistemlerinde de kullanılan bir kimyasaldır. Havuz temizliğinde sıvı klor oldukça yaygın kullanılır. Bunun başlıca sebebi, mikroorganizmalardan birinin dahi bu sıvıda barınamamasıdır. Sıvı klor, içme sularının ve diğer su kanallarının arıtımında da çok etkilidir.
1 ton suya ne kadar sıvı klor atılır?
Yüzme havuzlarında kullanılan klor miktarına dikkat etmek büyük bir öneme sahiptir. Çünkü insan sağlığına doğrudan etkilidir. Sıvı klorda bulunan sodyum hipoklorit genellikle insanlara zararlı değildir. Fakat suda olması gerekenden çok daha fazla klor bulunduğunda, vücut dokularını yakar ve bu da hava yollarına, mideye ve bağırsaklara, gözlere ve cilde ciddi zararlar verir. Bu yüzden suya atılan sıvı klor miktarına dikkat etmek gerekir. 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya buna denk klor içeren bir kimyasal eklenmesi yeterlidir. Yani 1 ton suya yaklaşık 1,5 gram kadar sıvı klor atmak yeterli olacaktır.
Sudaki Klor Ne İşe Yarar?
Klor, fazlasıyla kuvvetli bir bakteri düşmanıdır. Sudaki mikroorganizmaların temizlenmesine yarar ve dahi oluşumunu engeller. Klor, bir mikroorganizma ile savaşırken onun hücre zarını zedeler. Bundan dolayı hücre içine girebilir hale gelir. Tüm bunların sonucunca ise hem DNA aktivitesi hem de hücre solunumu bozulur. Sodyum hipoklorit, yani sıvı klor da suyun temizliği açısından en az klor gazı kadar etkilidir. Sodyum hipoklorit artık dezenfektan üretir. Gerek içme sularında gerekse yüzme havuzlarında, suyun artımındaki en büyük silahlardan biri sıvı klordur. Suyu bu tehlikeli mikroorganizmalardan tamamen arındırarak maksimum düzeyde temizlik imkanı sunar. Ayrıca yüzme havuzunda kullanılan sıvı klor, havuz renginin açılmasına da yol açar. Böylelikle havuza berrak ve temiz bir görünüm kazandırır.
Sudaki sıvı klorun üst düzey temizlik avantajlarıyla birlikte bazı dezavantajları da vardır. Sıvı klor suyun pH derecesini arttırır. pH derecesi arttığında klorun temizlik etkisinde azalma görülür. Bundan dolayı mutlaka pH düşürücü kullanılmalıdır. Sudaki dezavantajından sonra bidon içindeki sıvı kloru inceleyecek olursak; sıvı klor içindeki gerçek klor miktarının saptanması oldukça güçtür. Sıvı klor, dozaj pompası ile suya tatbik ediliyorsa, her yeni klor bidonu için dozaj pompası ayarı yeniden yapılmalı veya tam otomatik çalışan sistemler kullanılmalıdır.