Dozaj Pompası Nedir?
Pompalar çeşitli sıvıları çekmek amacıyla üretilen cihazlardır ve bunlardan birisi de dozaj pompaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dozaj pompaları pozitif bir yer değiştirme pompası olup kimyasal ve fiziksel bir tepkime oluşturmak için tercih edilmektedirler. Pompalar, ürünü sıvı akışa enjekte etmekle sorumludurlar. Bu sayede bir maddeyi gaz, buhar ya da su akışına bütünleştirmek için kullanılırlar.
Dozaj pompaları klor, sıvı gübre ve asit gibi çeşitli kimyasalların belirli bir şekilde dozajlanarak verilmesini sağlayan aletlerdir. Dozaj pompalarındaki diyafram hareketi debi oluşturur. Pek çok alanda bu makineler kullanılabilir ve büyük öneme sahiptirler. Gıda işleme ya da atık su arıtma bu alanda başlıca örneklerdir.
Dozaj pompaları endüstrinin hemen her alanında farklı uygulamalarda, farklı amaçlarla tercih edilebilmektedir. En temelde bir sıvının ya da sıvı türevi bir akışkanın transferini sağlayan dozaj pompalar çalışma prensini, çalışma koşulları, pompaladıkları akışkan gibi etkenlere göre sınıflandırılmaktadır. Katı veya sıvı haldeki kimyasal maddenin yağ, su ya da başka sıvı haldeki bir kimyasal maddenin yağ, su ya da başka bir sıvı akışkanın içine enjekte edilmesine yarar. Farklı ölçekler ve farklı uygulama şartları için oldukça geniş bir kullanıma sahip olan dozaj pompaları kendi içlerinde de çeşitliliğe sahiptir. Başta şu özelliğe kimyasal özelliğe sahip akışkanlar ile birlikte dozaj pompaları kullanılabilmektedir:
- Aşındırıcı (Si02, katalizörler, Al2O3, aşındırıcı macun içeren süspansiyonlar)
- Patlayıcı (silanlar, hidrojen)
- Aşırı saf (antibiyotikler)
- Yüksek buhar basıncına sahip olan sıvılaştırılmış gazlar
- Korozif (HF, HCl, HNO3)
- Radyoaktif (uranyum tuzu / plütonyum çözeltileri)
- Reaktif (su bardağı, alüminyum alkil, sodyum)
- Steril (bitkisel yağlar, lesitin, süt ürünleri)
- Toksik. (klor, brom)
En İyi Dozaj Pompası Nedir?
Dozaj pompaları hakkında araştırma yapanlar pek çok marka ve model ile karşılaştıkları gibi farklı dozaj pompaları türleriyle de karşılaşırlar. Bu da en iyi dozaj pompası hangisi sorusunu akıllara getirir. Bu noktada en temel husus dozaj pompaları türleri arasında doğru seçimi yapmaktır. Çünkü her dozaj pompası türü farklı özelliklere sahip olduğundan ihtiyaca en uygunu seçilmelidir. Başlıca dozaj pompası türleri şunlardır:
- Elektriksiz dozaj pompaları: Bu tür dozaj pompaları tasarım olarak basit görünürler. Fakat oldukça etkilidirler. Elektriğe ihtiyaç duymazlar ve hem kurulum süreci hem de devreye alması oldukça kolaydır. Elektriksiz dozaj pompalarını ayrıcalıklı kılan etmenlerden bir diğerdi değişik kimyasallar için farklı materyaller kullanabilmesi gösterilebilir. Su ile çalışanlar doğrudan su besleme hattına monte edilebilirler. Elektriksiz çalışıp güç kaynağı olarak suyu kullanırlar. Su, gerekli kimyasal yüzdesini almak için pompayı çalıştırır ve suya enjektesini yapar. Pompa içinde kimyasal su ile karışır ve su basıncı çözeltiyi aşağı zorlar. Ayarlandıktan sonra herhangi bir harici kontrole gerek olmaz.
- Motorlu dozaj pompaları: Bu tür pompalar yüksek çalışma kapasitesine sahiptir. Maksimum basma basıncı ile de öne çıkar. Dayanıklıdırlar ve kimyasal dozaj uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilir. Farklı opsiyonları vardır.
- Elektromanyetik dozaj pompaları: Bu pompalar diyaframlı dozaj pompaları ile benzer mantığa sahiptir. Farkı pistona devinim kuvvetini bir tür mıknatıstan almaktadır. Bu süreçte elektrik enerjisiyle bir manyetik alan yaratmakta, bu da piston ve pistona entegre olan diyaframda hareketlilik sağlamaktadır. Bu işleyiş kimyasal dozaj oluşturmaktadır.
Antech Dozaj Pompalarının Avantajları Nedir?
Antech dozaj pompaları güncel olarak en çok kullanılan pompa modellerinden birisidir. Bu pompalar birçok ekstra özelliğe sahiptir. LCD ekrana sahip olması sayesinde detayları kolayca ekranda görülebilmektedir. Kullanım kolaylığı ile öne çıkmaktadır ve uyguladığınız yerlerde tuşlarıyla çok rahat kullanabilirsiniz.
Antech dozaj pompaları hava alma modu için de kısayola sahiptir. 95-260 VAC arası çalışabilen ve şebeke gerilimine göre direkt olarak otomatik uyum sağlayabilen dozaj pompaları solenoid sürme teknolojisi ile kullanımı sunulmaktadırlar. Zirkonyum bilye yapısına sahip olduklarından ve uzun ömürlü teflon yapıda diyaframa sahip olduklarından daha az bakım gerektirmektedirler. Ayrıca Antech dozaj pompaları manuel ve gerçek zaman ayarlı çalışma seçeneklerine sahip olmalarıyla da öne çıkmaktadırlar.
Antech dozaj pompaları su sayaçları ve debimetre ile sinyal oranlı ve sinyal girişli çalışma modellerine sahiptirler. Analog giriş ile kontrollü, periyodik ve tetik işletimle çalışabilme seçeneklerine sahiptirler. Pek çok farklı kapasite birimi seçeneği sunmaktadırlar. Firmamız en yeni modelleri sizlerle buluşturmaktadır.