Toz Klor Nedir ve Klor Nasıl Üretilir?
Su depolarında, havuz sularında, arıtma tesislerinde ve daha birçok alanda virüs ve bakterilere karşı en etkili koruyucu olarak kullanılan klor, genellikle doymuş tuz çözeltisinin elektrolizi yoluyla elde edilmektedir. Havuz suyu bakımı ve temizliğinde en sık kullanılan havuz kimyasallarından olan klor arıtımında en yaygın olarak sıvı, toz, granül ve tablet formlarında kullanılmaktadır.
Toz klor ise, oldukça basit kullanımı ve uygun maliyetleri sebebi ile havuz bakımında en çok tercih edilen klor formudur. İçindeki etken madde oranına göre çeşitlere ayrılan toz klor, kullanım yeri ve amaca göre gösterdiği farklılıklar sayesinde çeşitli ihtiyaçlar dahilinde rahatlıkla kullanılabilirler. Havuz ve Arıtma da ise geniş ürün yelpazesi sayesinde en kaliteli havuz kimyasalları ve klor seçenekleri başta olmak üzere havuza dair bütün ihtiyaçlarınızı bulabilirsiniz.
Havuz Kloru Nasıl Kullanılır?
Tipik olarak tablet, toz veya sıvı formda bulunan ve havuz suyunun bakımında ve temizliğinde kullanılan havuz kloru; suyu ve bulunduğu ortamı hazırlayıp güvende tutmak için havuza eklenen kimyasal bir dezenfektandır. İhtiyaca göre değişen farklı kullanım ve formları olan havuz klorunun nasıl kullanılacağı ise yapılan havuz suyu testi ve analiz sonuçlarına göre belirlenmelidir. Bunun en önemli sebebi ise klorun reaksiyona girerek havuz suyunu dezenfekte edebilmesi ve en iyi sonucu verebilmesi için havuz suyunun doğru pH koşullarında olması gerektiğidir.
Öte yandan bu havuz kimyasalının yapısı gereği ‘havuz kloru nasıl kullanılır?’ sorusu ise özellikle yeni havuz sahipleri tarafından en tedirgin edici sorulardan biridir. Havuz suyunun kimyasal dengesini ve hijyenini sağlamak içinde oldukça önem arz eden havuz kloru kullanımının, havuz suyunu hijyenik bir hale getirmek ve mikroorganizmalardan arındırıp; çeşitli patojenlerin oluşumunu engellemek için belirli ayarda rutin havuz bakımına dahil edilmesi gerekmektedir.
Havuzlarda Klor Neden Önemlidir?
Doğal yollar ile oluşan kimyasal bir element olan klor, mikropları öldürmesi ve suda oluşabilecek patojenleri önlemesi amacı ile havuz suyu içerisinde dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Havuz kloru suya eklendiğinde, salmonella gibi bakterilerin yanı sıra ishal ve yüzücü kulağı gibi virüslere neden olan mikropları öldüren hipokloröz asit adı verilen zayıf bir asit oluşturur. Bu nedenle havuzlarda suyun ve bulunduğu ortamın sağlığını ve hijyeni sağlayabilmek adına klor kullanımı; havuz bakımının olmazsa olmaz bir parçasıdır.
En önemli havuz kimyasallarından biri olan klor, havuz suyunu temiz tutmak için mikroplarla savaşmaya yardımcı olarak kullanıcılarının hastalıklara neden olan zararlı mikrop seviyelerine maruz kalmalarını önler. Havuzlarda klor kullanımı sadece insan sağlığı için değil, aynı zamanda havuzun çeşitli yerlerinin ve ekipmanlarının da zarar görmesini engellemek için de oldukça önem teşkil etmektedir.
Havuzlarda Klor Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Hem bakterileri hem algleri öldürmekte son derece etkili olan klor, havuzlarda hijyen sağlanması adına en avantajlı ve en çok tercih edilen dezenfektan çeşididir. Öte yandan alternatiflerine oranla oldukça uygun maliyet seçenekleri sunması ile klor havuz sahipleri için büyük bir avantaj yaratmaktadır.
Havuzlarda klor kullanımı yalnızca seçenek ve maliyet değil ayrıca kullanım basitliği açısından da kullanıcısına sağladığı rahatlık sebebi ile de kullanıcılarına zaman ve efor açısından da avantajlar sağlamaktadır. Kullanımı kadar temini de kolay olan klor, ayrıca insan sağlığına ve havuz ekipmanlarına zarar vermemesi gibi sağladığı daha birçok avantaj sayesinde geçmişten günümüze en çok tercih edilen havuz kimyasallarından biri haline gelmiştir.
Tuzlu su havuzlarının klorlu havuzlardan farkı nedir?
Geleneksel bir klor havuzunda, klor (sıvı, toz veya tabletler) doğrudan havuza eklenir. Tuzlu su havuzlarında ise, klorinatör tarafından seviyeleri tutulan suya tuz eklenir. Böylelikle klorlayıcıdaki elektrotlar, temiz, berrak ve lüks yumuşak su için tuzlu suyu klora dönüştürecektir. Tuzlu su havuzları genellikle klorlu havuzlardan daha düşük klor seviyesine sahiptir. Tuzlu su havuzlarında bulunan klor, sert sıvı klor (aka ağartıcı) eklemek yerine doğal olarak tuzdan üretilir. Tuzlu su havuzlarındaki doğal klor, havuzu temiz tutacak ve dezenfekte edecek kadar güçlüdür, ancak cildi tahriş edebilecek veya mayolara zarar verebilecek kimyasal klor kadar sert değildir.
Tuzlu su havuzları, klor havuzlarından çok daha stabildir ve tuz klor jeneratörleri sayesinde üretilen klor miktarı kolaylıkla yönetilebilirken; normal klorlu bir havuza oranla hiç olmasa bile çok daha az bakım ve uğraş gerektirir. Klasik klorlu havuzlarının yarattığı ekstra havuz kimyasalı masraflarından ve bakım sırasında harcanan efor ve zamandan tasarruf ettirmesinin yanı sıra tuzlu su havuzları, depolama derdini de minimuma indirgemektedir.