Havuzu genellikle insanlar yüzmek, eğlenmek veya fiziksel aktivite yapmak için kullanırlar. Dinlenmek, eğlenmek ve yüzmek için kullandığımız bu su, tatlı suya ve deniz suyuna benzemez. Temiz su kaynaklarından alınarak içine klor ve diğer dezenfektanlardan eklenerek insanların içine girmesi için özel olarak hazırlanır.
Havuz suyunda insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde uygun miktarlarda klor, brom veya ozon gibi dezenfektanlar bulunur. Suyun belirli pH seviyelerinde tutulması gerekir. Bunun için de düzenli havuz suyu analizi yapılmalı ve suyun pH seviyesi tespit edilmelidir.
Dezenfektanlar havuz suyunda oluşan bakteri ve diğer mikroorganizmaları öldürür ve kontrol altına alır. Sağlıklı ve güvenli kullanım için düzenli olarak uygun bakım yapılmalıdır.
Düzenli Havuz Suyu Analizi Yapılmalı Ve Havuz Suyu Kalitesi Korunmalı
Havuz suyunun kalitesi birçok faktöre bağlı olarak düşebilir. Bu faktörler nelerdir?
• Havuz suyu kirleten çevresel kirleticiler
• Sudaki kimyasal dengesizlikler
• Havalandırmayla ilgili sorunlar
• Etkili filtreleme olmaması
• Suyun sıcaklığının fazla olması.
Düzenli havuz suyu analizi yapılmalı ve suyun kalitesinin düşüp düşmediği kontrol edilmelidir. Çünkü havuzu kullanılırken suya yaprak, toprak, böcek, yağmur, kum, kuşlar ve diğer başka çevresel kirletici unsurlar havuz suyunun kalitesini düşürebilir. Ayrıca havuzda yüzen insanlar duş almadan girmiş olabilir. Ter, idrar, kozmetik ürünler, güneş kremi ve vücut yağı suya karışır. Bunlar da zamanla suyun kalitesini etkiler.
Bazen sudaki kimyasal denge bozulur. Sudaki pH, alkalinite, klor ve diğer kimyasalların dengelenmesi gerekir. Suyun kalitesi çok kötü bir seviyeye geldi ise suyun tamamen değişmesi gerekebilir. O zaman bu konuda profesyonel bir yardım almak en iyisidir. Bu aşamaya gelmemek için de düzenli havuz suyu analizi yapılmalı ve suyun durumu tespit edilmelidir.
Düzenli Havuz Suyu Analizi Yapılmalı Ve İnsan Sağlığı Korunmalı
Havuz suyunun düşük kalitede olması insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Birçok sağlık sorununa sebep olabilir:
• Cilt sorunları
• Solunum yolu enfeksiyonu
• Mide rahatsızlıkları
• Kulak enfeksiyonları
• Göz enfeksiyonları
Havuz suyunda bakteri, mantar ve diğer mikroplar kolayca üreyebilir. Bunlar da cilt sorunlarına sebep olur. Kaşıntı, döküntü, sivilce ve egzama gibi cilt sorunları olabilir.
Havuzdaki kirli ortam, solunum yolunu etkileyerek o bölgede enfeksiyona sebep olabilir. Öksürük, nefes darlığı, burun tıkanıklığı gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.
Havuz suyundaki kalite çok düştüyse mide bulantısı, ishal, kusma gibi durumlar da görülebilir.
Göz enfeksiyonları da sık rastlanan sorunlar arasındadır. Suda kalitesizlik göz enfeksiyonlarına, gözde kızarıklık, kaşınma ve tahrişe sebep olabilir.
Bu ve benzer sorunlar yaşamamak için düzenli havuz suyu analizi yapılmalı ve suyun kalitesi kontrol altında tutulmalıdır. Bu kalitenin korunabilmesi havuz suyu testleri yapılarak mümkündür. Testlerle sudaki kimyasalların seviyesi ölçülür, pH seviyesinin ayarlanması, klor eklenmesi ve diğer değerlerin ideal seviyeye gelmesi test kitlerindeki sonuçlara göre şekillenir.